Hey Meredith! (6+) in première ✌ achter de schermen

terug naar alle stories
Gepubliceerd op 17/02/23

Succesformule bij Zonzo Compagnie

Zonzo Compagnie maakte naam met prachtige kindervoorstellingen geïnspireerd door bekende componisten als John Cage, Bach, Miles Davis en Purcell.

Dit jaar voegen ze een fantastische artieste toe aan dat rijtje muzikale odes: de New Yorkse stemkunstenares Meredith Monk.

Zangeres Naomi Beeldens, tromboniste Nabou Claerhout en pianiste Anthe Huybrechts duiken tijdens Hey Meredith! haar wondere klankenwereld in, die gevuld is met buitelende, dansende, struikelende stemmen en een enorme dosis prikkelende fantasie.

Hey Meredith! * Zonzo Compagnie (6+) * première

HEYdldiedendo - de wereld van MEREDITH monk

14:00 Tickets

Wie is dat, Meredith Monk?

Uniek is de Amerikaanse Meredith Monk altijd geweest. Ze schrijft muziek, danst, maakt voorstellingen en speelt piano, maar bovenal is ze zangeres. Ze begon haar carrière in de jaren zestig.

Liever dan liedjes zingen op een tekst, speelt ze met de eindeloze mogelijkheden van de stem. Heydldiedendo zingen zonder over je tong te struikelen.

Het bezorgde haar tal van prijzen en het inspireerde zangers over de hele wereld op zoek te gaan naar hun eigen klanken.

Ik moet bekennen dat ik haar op voorhand niet kende, maar zodra ik haar begon op te zoeken, ben ik haar als een groot voorbeeld gaan beschouwen. De manier waarop ze niet alleen out of the box denkt, maar ook ontsnapt aan allerlei hokjes: daar kan ik veel uit leren.

Anthe Huybrechts

In gesprek met Meredith

In de aanloop naar de muziektheatervoorstelling voor een jong publiek had het trio een uitgebreid online-gesprek met het icoon.

 “Ze is heel open en grappig maar het is ook duidelijk dat ze weet wat ze wil,” zegt Nabou Claerhout.

De makers kregen Monks fiat om met een aantal van haar werken aan de slag te gaan, én om met een trombone te werken, terwijl Monk dat zelf eigenlijk nooit gedaan heeft.

Repeteren repeteren

Na het fiat gingen de drie artiesten in de kwartieren van Zonzo Compagnie in Antwerpen met Monk haar levenswerk aan de slag. En dat is heel wat! 

Er is film- en koormuziek en haar specifieke manier van bewegen, maar ze heeft bijvoorbeeld ook documentaires gemaakt waarop de projecties die we gebruiken gebaseerd zijn.

Anthe Huybrechts

Een straf team

Het proces is volop op gang. Nabou Claerhout: "We staan drie frontvrouwen op het podium, maar we hebben een geweldig gevarieerde ploeg achter ons. De regie, de choreografie, de video’s: allemaal straf werk van straffe mensen.” 

Het mag duidelijk zijn: Hey Meredith! wordt een ode aan Monk om u tegen te zeggen.

Wees erbij voor de première!

Tekst op basis van onderstaand interview van Ciska Hoet in opdracht van Ha Concerts i.s.m. Zonzo Compagnie.

Nieuwsbrief

Subscribe

Ontvang algemeen nieuws, een jazzbrief van de programmator of enkel het programma voor kinderen.

Ik schrijf mij in

Door in te schrijven, ga je akkoord met ons privacybeleid.