Welkom Jaïr Tchong ✨ Nieuwe artistieke leiding en programmatoren

terug naar alle stories
Gepubliceerd op 13/06/24

Een nieuwe wind

Op 1 oktober 2024 neemt Ha Concerts afscheid van artistiek directeur en programmator jazz Wim Wabbes. Na een rijk gevulde en betekenisvolle carrière vol impact kan hij ten volle genieten van zijn pensioen.

Heel team Ha en Noordstarfonds - de vzw achter de concertzaal - verwelkomt Jaïr Tchong als nieuwe artistiek leider en programmator jazz / global.

Wie is Jaïr?

Jaïr Tchong woont en werkt sinds 2019 in België. 

Daarvoor was hij in Amsterdam werkzaam, onder andere als programmator bij de Tolhuistuin en de Melkweg, als projectleider 'World' bij Muziek Centrum Nederland en als freelance cultuurjournalist, o.a. bij De Groene Amsterdammer, Het Parool, De Volkskrant, VPRO en IDFA.

In december 2019 verhuisde hij naar Oostende en begon als programmator muziek bij kunstencentrum KAAP, actief in Brugge en Oostende. Met team KAAP realiseerde Tchong concerten in de prachtige venue aan de Zeedijk van Oostende en 'nomadisch' op diverse historische locaties in Brugge, alsook de festivals Push the Button, AMOK en Jazz Brugge.

Team Artistiek

Jaïr neemt zijn plek in in het artistieke team van Ha Concerts, waar hij samen met twee anderen het programma vormgeeft:

  • Eric Smout stelt als curator een reeks pop- en rockconcerten samen en combineert deze functie met zijn inzet voor Democrazy en OLT.
  • Evelien De Jaeger volgt als programmator ad interim de verdere ontwikkeling van de kinder- en familiewerking op.

Eerste kennismaking Jaïr

"De fenomenale akoestiek en ambiance van Ha Concerts ondervond ik voor het eerst in 2009.

Met het toenmalige artistieke team van de Tolhuistuin (Amsterdam-Noord) deed ik een werkbezoek aan Gent. Zo kregen we ook bij Ha backstage een rondleiding. 

Mijn eerste concert hier moet een uitverkochte en aangenaam balkaneske avond met Fanfare Ciocărlia geweest zijn - onvergetelijk.

Het team en de vele mogelijkheden van het gebouw, plus de heldere artistieke missie resoneren diep met mijn persoonlijke overtuiging over (jazz-)muziek als kunstvorm, als drager van gevoelens en gedachten. 

Daarbij voel ik een absolute noodzaak voor het creëren van een 'common ground'. Want de beleving van muziek is een middel om nader tot elkaar te komen, zeker in politiek en sociaal-economisch splijtende tijden. 

Ouderwetse noties rond jazz of strikt en heilig canon-denken laat ik het liefst onbenut, ten gunste van een keuze voor pure expressie."

Verklaring van Erik Vanpoucke, voorzitter Noordstarfonds vzw

“De laatste 12 jaar maakte Wim Wabbes van de Handelsbeurs een echt huis van de muziek, en bezorgde hij ons met erkenning van de Vlaamse Gemeenschap en Stad Gent een prominente plek in het artistieke landschap. We gaan verder op de lijnen die we hebben uitgezet in dat artistieke plan.

Een huis waar de muzikant en de muziekliefhebber elkaar vinden, waar gerepeteerd, ontwikkeld en gepresenteerd wordt. Een muziekhuis voor kinderen, families en een divers publiek van volwassenen die houden van wereldmuziek, jazz, pop en rock. Muziek als de verbindende factor staat voorop.” 

Naar de concertagenda

Nieuwsbrief

Subscribe

Ontvang algemeen nieuws, een jazzbrief van de programmator of enkel het programma voor kinderen.

Ik schrijf mij in

Door in te schrijven, ga je akkoord met ons privacybeleid.