Behind the scenes van de Bright Lights Sessions

terug naar alle stories
Gepubliceerd op 08/02/23

Extatische vrijhaven voor experiment 

Een keer per jaar vult het podium van Ha zich met een smeltkroes van songwriters. Samen met de backing band repeteren ze één dag waarin er al snel nieuwe, broeierige versies van hun songs groeien. 

Zo boksen ze een stomende show in elkaar, goed voor een heerlijk spontane muziekavond.

Behind the scenes 

Van het idee van oprichters Cleo Janse en Laura Cortese naar de eerste keer op het Ha-podium tot de inmiddels vele edities erna: we geven graag een blik op podium en achter de schermen.

In de songwriter-wereld zit iedereen in zijn eigen kot iets te schrijven. Wij dachten dat het leuker zou zijn als iedereen eens samen zou komen om die mooie liedjes te zingen, met een vaste backing band.

Laura Cortese

Een Gents idee

De Bright Lights Sessions zagen het licht in 2019 met meteen enkele knallende edities in de concertzaal van het Gentse Trefpunt. Elke keer totaal anders en totaal heerlijk. Overdag komen de losse artiesten samen met enkele nummers onder de arm, 's avonds stralen ze samen als band-voor-één-nacht.

Telkens opnieuw wisten de organisatoren een rijtje indrukwekkende namen te strikken, zoals Meskerem Mees, Guido Belcanto, Lien De Greef, An Pierlé, Bram Vanparys (The Bony King of Nowhere), Gertjan Van Hellemont (Douglas Firs), Chantal Acda, Pieter-Jan De Smet, Kobe Dupont (Geppetto & The Whales), Naomi Sijmons (Reena Riot), Laura Cortese (Laura Cortese & the Dance Cards), Dietrich Strause (US), Rose Cousins (CA) en Sean Staples (US) en ga zo maar door!

Bijzondere eerste editie bij Ha

Het was wel een heel gekke eerste editie, want ze vond plaats via een livestream, tijdens de naweeën van de pandemie op 24 februari 2021.

Dat op dat moment muzikanten terug konden samenkomen was heel bijzonder. Songwriter Mooneye en Meskerem Mees, die voor het eerst deelnamen, schreven in de backstage toen samen het nummer 'Bright Lights'. Dat brachten ze toen op podium:

We hebben de eerste versie van het lied die avond meteen als bis gespeeld. Mooneye heeft het erna uitgebracht als single op zijn nieuwe plaat.

Cleo Janse

Repeteren repeteren

Na die eerste keer is het hek van de dam, en vullen de ruimtes van Ha zich om de zoveel tijd met enthousiast repeterende muzikanten. 

Van de backstage en foyer tot op het terras. Heel de dag lang is het huis tot de nok vol gevuld met muziek. Heerlijk!


Het podium op

Wát een dag: boordevol van ontmoeting, naarstig repeteren, nieuwe harmonieën schrijven en uittesten, liedjes herontdekken en plezier maken - maar ook van een stevige portie gezonde stress. Want gaat dit op podium even mooi klinken? Telkens opnieuw is het behoorlijk spannend.

Het zorgt voor een wondermooie avond waar stemmen en samenzang centraal staan. Fragiel en ingetogen of net heel uitbundig met massa's energie.

Een buitenkans

Zoveel prachtige artiesten samen op één podium, het lijkt wel de ultieme buitenkans. Om nieuwe muziek te ontdekken of oude songs in nieuwe jasjes te horen. Om getuige te zijn van puur spelplezier. Wens je hiervan een kleine reminder te ontvangen? Laat je mailadres na en we sturen je een seintje.

Nieuwsbrief

Subscribe

Ontvang algemeen nieuws, een jazzbrief van de programmator of enkel het programma voor kinderen.

Ik schrijf mij in

Door in te schrijven, ga je akkoord met ons privacybeleid.