Speel jij op de Europe Jazz Conference? ✌ Open Call

terug naar alle stories
Gepubliceerd op 27/09/23

Open Call voor jazzbands

Van 12 tot 14 september 2024 is Gent de gaststad van de European Jazz Conference. Dit prestigieuze evenement is de grootste jaarlijkse bijeenkomst van professionals uit de jazz- en creatieve muzieksector in Europa, in het bijzonder programmatoren, producenten en ondersteunende organisaties. 

VI.BE, JazzLab en Ha Concerts slaan in samenwerking met Muziekcentrum De Bijloke de handen in elkaar om meer dan 400 professionals uit 197 organisaties en 36 landen te verwelkomen in Gent voor 3 dagen van intense uitwisseling, inspiratie en ontdekking via een programma van netwerksessies, keynotes en paneldiscussies, en natuurlijk showcaseconcerten van Belgische jazzartiesten.  

VI.BE, JazzLab, Ha Concerts, WBM en Museact lanceren een open call, ondersteund door Sabam for Culture en PlayRight+, om 10 Belgische bands of muzikanten de kans te geven een showcase van 30 minuten te presenteren in Ha Concerts of Bijloke Muziekcentrum aan de internationale professionals die dit unieke evenement in Gent zullen bijwonen.

Interesse?

Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Heb je het nodige binnen handbereik om je kandidaat te stellen?

Dan zijn we heel benieuwd en willen we kennismaken. Stuur je kandidatuur door voor 10 DEC '23 om middernacht. Succes!

Ik schrijf me in

Wie kan zich kandidaat stellen?

Deze open call is gericht aan professionele jazzbands en -muzikanten die afkomstig zijn van of woonachtig zijn in België en een lopend project met internationale uitstraling hebben. 

Voorwaarden

  • Solomuzikanten of bandleiders moeten afkomstig zijn van of woonachtig zijn in België. In het geval van bands mogen er ook internationale muzikanten betrokken zijn, zolang het project een duidelijk aantoonbare link met de Belgische jazzscene heeft. 
  • De muzikanten die betrokken zijn bij het ingediende project moeten beschikbaar zijn van 12 tot 14 september 2024. In geval van selectie, moeten ze ook bereid zijn om te spelen in de exacte line-up die vermeld staat in de aanvraag en om het concertschema te respecteren dat bepaald wordt door de organisatie. 
  • De muzikanten moeten bereid zijn een concert van 30 minuten te spelen voor een vast bedrag van €250 per muzikant. In de totale selectie van 10 projecten kan er slechts één groter ensemble/ big band worden opgenomen. 
  • Het ingediende project is een lopend project met een langetermijnperspectief, dat internationaal kan toeren met de bezetting die in de aanvraag wordt genoemd. 
  • Het ingediende project heeft ten minste één album/EP/digitale release uitgebracht of heeft een album of digitale release gepland in de nabije toekomst. 
  • Het ingediende project moet significante tourervaring en professionele erkenning hebben in België. 
  • De muzikanten werken met een boekingsagent, een manager of hebben ervaring met het zelf professioneel managen van het project.

Hoe stel je je kandidaat?

  • Met een schriftelijke Engelstalige presentatie van het project (bio, samenwerkingen, tournees, residenties, lokale en/of internationale professionele entourage, etc.), waarin de internationale aantrekkingskracht van het project wordt benadrukt en een overzicht wordt gegeven van de huidige en toekomstige internationale ontwikkelingsambities.

  • Professioneel audio- en (bij voorkeur live) videomateriaal, dat een goede indruk geeft van het artistieke universum van het project. De nationale en internationale jury zullen op basis van dit materiaal de uiteindelijke selectie maken. 

 

Selectieprocedure

VI.BE, JazzLab en Ha Concerts stellen een longlist samen van alle kandidaturen en gaan na of elke kandidatuur voldoet aan de vereiste criteria. 

Een Belgische jury bestaande uit 6 Waalse en 6 Vlaamse professionals met een grondige kennis van de Belgische jazzscene zal een eerste selectie maken van 20 bands of muzikanten die behoren tot de Franse gemeenschap en 20 bands die behoren tot de Vlaamse gemeenschap. 

De uiteindelijke selectie van 10 bands wordt gemaakt door een jury van 4 internationale en 4 Belgische (2 Vlaamse en 2 Waalse) professionals en wordt bekendgemaakt tijdens Jazzahead! in april 2024. 

Het spreekt voor zich dat zowel de kwaliteit, de originaliteit en het internationale potentieel van de muziek en live optredens, als inclusiviteitscriteria (geslacht, etniciteit, leeftijd,...) en het geografische evenwicht in aanmerking zullen worden genomen tijdens het selectieproces.

Interesse?

Voldoe je aan onderstaande voorwaarden? Heb je het nodige binnen handbereik om je kandidaat te stellen?

Dan zijn we heel benieuwd en willen we kennismaken. Stuur je kandidatuur door voor 10 DEC '23 om middernacht. Succes!

Ik schrijf me in

Nieuwsbrief

Subscribe

Ontvang algemeen nieuws, een jazzbrief van de programmator of enkel het programma voor kinderen.

Ik schrijf mij in

Door in te schrijven, ga je akkoord met ons privacybeleid.