Ultima Thule: ‘ZIJ(N)’

Voor Secundair graad 2 ⤳ Poëtisch muziektheater

VOLZET
Ongenummerde zitplaatsen - theater

09:30 Deuren
10:00 Zij(n)
11:00 Einde


Voeg toe aan je favorieten

Deze voorstelling is bedoeld voor scholen

Poëtisch muziektheater - Voor Secundair graad 2

"Ik ben niets. Ik zal nooit iets zijn. Ik kan ook niet iets willen zijn. Afgezien daarvan koester ik alle dromen van de wereld.”

Vanuit deze gevleugelde woorden van Fernando Pessoa schept en herschept Lize Pede het universum tussen speler en publiek, tussen acteur en muzikant, tussen mens en materiaal. 

ZIJ(N) is een zoektocht naar identiteit. 
De identiteit van de speler op scène.
Als vrouw, als moeder, als theatermaker, als mens en medemens.
Maar ook de identiteit van de toeschouwer in de zaal.
Als jong volwassene, klaar om deel te nemen aan die soms bevreemdende wereld.
Gisteren, nu èn morgen.

ZIJ(N) is een bevestiging dat ieder individu waardevol is.
Elke mening, elk verlangen, elke pijn, elke droom, elk ongenoegen, elk falen, …
Ook zonder het van de daken te schreeuwen. Je bent genoeg. Sowieso.

ZIJ(N) is een pleidooi voor klungelen. Want doen we dat niet allemaal? Klungelen. We proberen maar wat, met alles wat we in huis hebben. Jong èn oud. Wat zou er gebeuren als we dat klungelen omarmden, elkaar het recht op klungelen gaven, mild leerden zijn voor elkaars klungelen. Wat zou er gebeuren als een volwassene tegen een jongere zei: “Ik weet het ook niet. Ik doe ook maar wat, en hoop dat het goed komt. Maar ik nodig je uit om samen te klungelen.” 

ZIJ(N) is een zoektocht naar schoonheid. In dat klungelen, in het slagen en het falen. De schoonheid van een beeld dat niet gekaderd wordt door woorden, maar gewoon mag ZIJN. De schoonheid van de ontdekking dat je zelf de verteller wordt, in het bekijken van de wereld. De schoonheid van onze menselijke interactie, ook al is die soms rauw.

In ZIJ(N) bouwt Lize Pede, op een grote draaischijf, een universum aan beelden die aan het leven van ons allemaal raken, hoe verschillend we ook zijn. Ze spreken zonder woorden, maar met de wervelende muziek van Chiel Peersman, van tomeloze vreugde, van verliezen, van twijfelen, van moed, van liefde en haat, van elkaar vinden of kwijtraken, van proberen en soms slagen, van woestheid en verstilling, en van alles wat ons bindt.

ZIJ(N) is een poëtische evenwichtsoefening in het gewoon mogen zijn, en het niet steeds moeten worden. 

ZIJ(N)
Lize Pede (creatie, spel), Chiel Peersman - van Omar Dahl (muziek, spel), Sven Ronsijn (coaching, dramaturgie), Linde Carrijn (muzikale coaching), Rupert Defossez (techniek), Marjolein Verschuuren (research, atelier)

Nieuwsbrief

Subscribe

Ontvang algemeen nieuws, een jazzbrief van de programmator of enkel het programma voor kinderen.

Ik schrijf mij in

Door in te schrijven, ga je akkoord met ons privacybeleid.