Denk Zorg is een reeks meerstemmige voorstellingen die scherpe denkers op het podium samenbrengt. Zorgverleners, wetenschappers, opiniemakers en kunstenaars ontleden de medisch-ethische dilemma’s in een mensenleven en confronteren ons met de grote vragen van onze tijd. In woord, muziek en beeld.
Pijn komt in vele gedaanten: knagende kiespijn, migraine of rugklachten maar ook depressie, fantoompijn en de pijn van het zijn. Het is een hoogstpersoonlijke sensatie die signaleert dat er iets mis is, een complex fenomeen dat zich afspeelt tussen lichaam en geest. Pijn is soms een mysterie maar laat niemand onberoerd.
Pijn vat je moeilijk in woorden. Wij wagen een poging en praten een avond lang met pijnspecialisten en ervaringsdeskundigen. Zij ontrafelen de mechanismen achter pijn en leggen bloot wat pijn ons leert over onszelf en ons mens-zijn.
Hanne Craeymeersch | klinisch psycholoog (UZ Gent)
Koen Paemeleire | neuroloog en hoofdpijnspecialist (UZ Gent)
Sam Schelfout | pijnarts (UZ Gent)
Eva Spierenburg | beeldend kunstenaar en ervaringsdeskundige
Birsen Taspinar | klinisch psycholoog
Tine Van Ingelgem | psycholoog en ervaringsdeskundige
Sophie Wouters | kinderarts Pijnkliniek (UZ Gent)
LIVEMUZIEK Naima Joris en Vitja Pauwels
GASTVROUW Lies Steppe, presentator en radiomaker Klara
Bekijk de biografie van de betrokkenen via 'Lees meer'.
Hanne Craeymeersch is psycholoog in de Pijnkliniek van het UZ Gent. Ze begeleidt er patiënten met chronische pijnklachten in een multidisciplinair traject. De afgelopen vier jaar werkte ze mee aan het pijnbeleid van het ziekenhuis en gaf ze vormingen over omgaan met chronische pijn. Hanne is ook deeltijds verbonden aan het Kankercentrum van het UZ Gent.
Foto: Christophe Vander Eecken
Koen Paemeleire is kliniekhoofd op de dienst Neurologie van het UZ Gent. Hij startte er in 2004 een gespecialiseerde hoofdpijnraadpleging. Daarnaast is hij deeltijds hoofddocent Neurofysiologie aan de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen van de Universiteit Gent.
Foto: Christophe Vander Eecken
Sam Schelfout is medisch afdelingshoofd van de Pijnkliniek van het UZ Gent. Hij volgde zijn opleiding tot arts-specialist in de anesthesie aan de Universiteit Gent. Als coördinator van het Multidisciplinair Algologisch Team is hij verantwoordelijk voor het pijnbeleid van het ziekenhuis.
Foto: Christophe Vander Eecken
Eva Spierenburg is beeldend kunstenaar. Haar artistieke praktijk bestaat uit installaties, tekeningen, schilderijen, video en performance. Spierenburgs werk beschrijft de relatie tussen onze innerlijke processen en het fysieke lichaam in interactie met de wereld. Met haar werk probeert ze vormen te vinden voor menselijke processen die zich aan grip en taal onttrekken.
In 2018 won Spierenburg het KF Hein Stipendium en in 2022 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Solotentoonstellingen vonden onder andere plaats bij Centraal Museum Utrecht, Drawing Centre Diepenheim, CEAC Xiamen [CH] en Le Cube-independent art room, Rabat [MA].
Foto: Tessa Wiegerinck
Birsen Taspinar is klinisch psycholoog en antropoloog. Ze werkt al 23 jaar als systeemtherapeut met verschillende groepen en in meerdere talen en is ook EMDR-therapeut. Birsen is als docent en onderzoeker verbonden aan de opleiding gezinswetenschappen van Odisee Hogeschool. Het boek ‘Moeders van de Stilte’ is haar debuut als auteur.
Foto: Carmen De Vos
Tine Van Ingelgem is psycholoog en psychotherapeut en leeft zelf met myalgische encefalomyelitis. In haar werk begeleidt ze mensen bij het omgaan en leven met chronische vermoeidheid, ziekte en pijn. Ze is auteur van het boek ‘Levend verlies – omgaan met rouw bij chronische ziekte’.
Foto: geen credits
Tijdens haar opleiding kindergeneeskunde besefte Sophie Wouters dat kinderartsen de jongsten in de samenleving een stem moeten geven. Ze stelde vast dat pijn bij kinderen vaak over het hoofd wordt gezien en maakte het tot haar missie om dat te veranderen. Sophie werkte in het Zeepreventorium met kinderen en jongeren met chronische pijn en vermoeidheid. In 2020 kreeg ze een fellowship in Pediatric Pain Management in het Hospital for Sick Children (SickKids) in Toronto, Canada. Sinds september 2022 werkt ze in de Pijnkliniek van het UZ Gent waar ze kinderen en jongeren met acute, procedurele en chronische pijn probeert te helpen.
Foto: geen credits
Op een dag kreeg Naima Joris van een enthousiaste luisteraar de tip om een liedje van Cesária Évora te coveren. Tijdens de eerste lockdown postte ze haar cover van ‘Sodade’. Het grote succes van die Facebookpost zette Naima in de kijker. Vele andere intieme covers volgden en bleven haar luisteraars ontroeren. Terwijl ieders carrière on hold stond, brak Naima door op haar 39ste. Dat gaf haar de kans om samen met haar broer Yassin een ode aan hun overleden zus te brengen in de vorm van haar eerste EP: ‘Naima Joris’. In 2022 volgden ‘Tribute to Daniel Johnston’ en ‘While The Moon’.
Vergezeld door gitarist Vitja Pauwels, brengt Naima Joris nu de covers waarmee ze doorbrak. Zoals altijd zet ze de songs van anderen naar haar hand, waardoor het haast haar eigen nummers worden. Verwacht je aan Zuid-Europese traditionals, Franse chansons en Engelstalige songs in een eigen, nieuw jasje.
Een initiatief van het UZ Gent, in samenwerking met Handelsreizigers in Ideeën en Ha Concerts
foto © Creedi Zhong